niedziela, 25 kwietnia 2010

Orientalna zupa - krem marchewkowy z bazyliowym pesto

SKŁADNIKI:
  • 1,5 litra wody
  • 4 duże marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • po szczypcie imbiru w proszku, curry i pieprzu cayenne
  • 2 ekologiczne, warzywne kostki rosołowe
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka pesto bazyliowego
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć, obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka wraz z kostkami rosołowymi, zalać wrzątkiem. Gotować ok. pół godziny. Zmiksować blenderem na krem. Doprawić imbirem, curry i pieprzem cayenne (po ok. pół małej łyżeczki każdej przyprawy). W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.
Do zupy dodać pół łyżki jogurtu, a resztę wymieszać z pesto i ozdobić każdą miseczkę zupy osobno. Posypać pieprzem. Położyć po listku bazylii.
Zamiast pora można dodać cebulę.
Do zupy idealnie pasuje ziołowa grzanka z bagietki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)