czwartek, 16 września 2010

Faszerowane bakłażanki

SKŁADNIKI:
  • 5 małych bakłażanów
  • 30 dag mięsa mielonego wołowego
  • puszka kukurydzy (mała, Bonduelle)
  • kilka dużych zielonych oliwek
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (z zalewą)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie i inne dowolne w większej ilości (tymianek, bazylia...)
  • 5 plastrów mozzarelli
  • oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Z bakłażanów odkroić "czubki", jak na zdjęciu. Wydrążony miąższ usunąć, a bakłażany posolić i odstawić, by puściły trochę soku, co usunie goryczkę.
Na patelni rozgrzać oliwę do smażenia - odrobinę, podsmażyć mielone mięso, dodać czosnek, przyprawy, pod koniec pomidory z zalewą i oliwki oraz kukurydzę (wcześniej odsączoną z zalewy), dusić, aż odparują soki.
Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym, nafaszerować masą mięsną. Na wysmarowanej oliwą formie kłaść bakłażanki, obok kapelusiki, piec ok. 30 min. w temp. 190 stopni. Pod koniec pieczenia położyć na każdym po plasterku mozzarelli i przykryć pokrywką z bakłażana. Zapiec aż do rozpuszczenia sera. Podawać gorące z kuskusem lub czosnkową bagietką.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)