niedziela, 21 listopada 2010

Babeczki piernikowe - piernikówki

SKŁADNIKI:
    SKŁADNIKI MOKRE:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego Tao Tao
  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 starty na drobno twardy piernik (bez lukru, nadzienia, czekolady)
  • ORAZ:
  • rodzynki
  • 1/2 szklanki Grzańca Starotoruńskiego
  • orzechy włoskie
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • NA WIERZCH:
  • cukier puder
  • odrobina gorącej wody
  • kilka kropel soku z cytryny
  • cukier (na karmel)
  • gwiezdna posypka :)
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
Przepis na 12 babeczek. W rondelku zagrzać wino - użyłam Grzanego Starotoruńskiego. Zalać nim dwie garści małych rodzynek, odstawić do nasiąknięcia na 10 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. W mniejszej misce wymieszać składniki mokre. W większej misce wymieszać ze sobą składniki suche. Dodać składniki mokre do miski z suchymi i wymieszać. Następnie dodać dwie garści orzechów lekko rozbitych na mniejsze kawałki oraz skórkę pomarańczową i odciśnięte dobrze rodzynki. Wymieszać. Foremki wysmarować masłem lub spryskać olwjwm. Piec 17- 20 minut. Po wyjęciu udekorować lukrem i karmelem. 
By przygotować lukier - trzy czubate łyżki cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku ( im mniej wody tym lukier gęstszy, bardziej biały). Pędzelkiem rozsmarować na babeczkach, posypać od razu gwiazdkami. Na rozgrzanej patelni rozpuścić dwie łyżki cukru, a gdy będzie już ładny i brązowy, cienką strużką, za pomocą łyżeczki dekorować karmelem babeczki. Podawać do kawy. Idealne na Święta Bożego Narodzenia :)



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)