środa, 24 listopada 2010

Duszona modra kapusta z nutką Wschodu

SKŁADNIKI:
  • 500 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
  • 2-3 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • garść rodzynek
  • 1 jabłko
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • cukier do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 goździk
  • 2 łyżki octu, np. jabłkowego
  • natka pietruszki
 


PRZYGOTOWANIE:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie ok. 30 minut - na czas gotowania się kapusty. Kapustę zalać wrzątkiem tak, by tylko ją przykryć, dodać vegetę, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 20-25 minut do miękkości pod przykryciem. Na głębokiej patelni, na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Gotową kapustę przelać na sicie, przepłukać i dodać na patelnię, dodać też rodzynki i starte na grubych oczkach jabłko, ocet, goździk, podlać wrzątkiem, dusić 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, łyżeczką cukru, sosem sojowym, podlać octem, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Podawać na ciepło lub na zimno z pieczonym mięsem i ziemniakami. Miskę udekorować natką pietruszki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)