wtorek, 30 listopada 2010

Galareta z kurczakiem i sojowym smakiem

SKŁADNIKI:
  • 1.5 litra wody
  • 2 kostki bulionowe drobiowe
  • 2 liście laurowe i 4 kulki ziela ang.
  • 5 podudzi z kurczaka (pałki)
  • włoszczyzna (w tym dwie marchewki, por, seler, pietruszka)
  • mała puszka groszku zielonego
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • pieprz
  • 6-8 łyżek sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • żelatyna
  • podawać z octem lub cytryną oraz majonezem
PRZYGOTOWANIE:
Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, zagotować (zebrać z wierzchu powstającą pianę). Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz duże kawałki selera, pora i pietruszki. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Rosół przelać na sicie. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Mięso oddzielić od kości, pokroić nożem. Groszek odcedzić z zalewy. Do kilku miseczek (ja zrobiłam 6) lub dwóch dużych naczyń włożyć plasterki jajka, plasterki marchewki, natkę pietruszki, kawałki mięsa i groszek. Resztę warzyw można wykorzystać np. do farszu na pierogi :) Rosół przyrządzić z żelatyną wg przepisu / proporcji podanych z tyłu opakowania. Ja dodałam 7 łyżeczek. Bulion rozlać do miseczek. Odstawić do stężenia w temp. pokojowej, a potem można schować do lodówki. Podawać z octem lub sokiem z cytrynki oraz z majonezem.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)