środa, 17 listopada 2010

Klopsiki łososiowe z sojowym smaczkiem

SKŁADNIKI:
  • 350- 400 g świeżego łososia (filet lub dzwonki)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki)
  • 1 jajo
  • 1 kromka czerstwego chleba ( bez skórki) lub środek bułki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • przyprawa do ryb
  • sos sojowy
  • świeżo mielony pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Z łososia usunąć skórę i ości. Mięso dobrze opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić / posiekać ostrym nożem na drobno. Tak samo plastry łososia wędzonego. Włożyć do miski, dodać cebulkę, natkę, jajo, pokruszony chleb, doprawić pieprzem, sosem sojowym i szczyptą przyprawy do ryb. Nie trzeba solić - sos sojowy, łosoś wędzony i przyprawa są wystarczająco słone. Wymieszać wszystko dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać masę łososiową, formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na ładny, złocisty kolor. Podawać na zimno z ćwiartką cytryny, majonezem, pomidorkiem, ogórkiem konserwowym lub jako danie obiadowe z ziemniakami puree i mizerią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)