poniedziałek, 22 listopada 2010

Koktajl śledziowy z paprykowym olejem

SKŁADNIKI:
Na 6 kieliszków:
  • 3 śledzie marynowane podwójne (filety)/ lub solone
  • 2 ogórki konserwowe/ lub kiszone
  • 1 cebulka biała
  • 2 cebulki czerwone
  • 20 oliwek czarnych
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • świeżo mielony pieprz
  • listki tymianku do ozdoby
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

PRZYGOTOWANIE:
Śledzie przepłukać, osuszyć. Śledzie pokroić dowolnie, cebulę białą i jedna czerwoną na pół, a potem w prążki, ogórka pokroić w kostkę, oliwki w plasterki, doprawić pieprzem. Mając śledzia marynowanego - używamy ogórków konserwowych, ewentualnie kiszonych. Do matjasa solonego - tylko ogórków kiszonych. Wszystkie te składniki wymieszać w misce, dodać musztardę. Rozdzielić sałatkę do kieliszków. Olej podgrzać delikatnie w małym garnuszku, dodać paprykę słodką, sos sojowy i wymieszać. Rozlać po równo. Udekorować listkami tymianku oraz cząstką cebuli czerwonej. Podawać od razu z białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)