środa, 24 listopada 2010

Orientalny makaron z dynią puree i boczkiem

SKŁADNIKI:

  • 400 g pokrojonej w kostkę dyni (o ładnym, soczystym kolorze)
  • 150 g makaronu Tao Tao ze słodkich ziemniaków
  • 100 g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao
  • 1 łyżka sosu teriyaki Tao Tao
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego Tao Tao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • plastry wędzonego boczku
  • sezam biały i sezam czarny
  • natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
W małej miseczce wymieszać rozdrobniony czosnek, kurkumę, kumin i curry i dodać do miski z pokrojoną dynią. Wymieszać dokładnie i przełożyć na wyłożoną papierem blachę, piec w temp. 200 stopni ok. 20-25 min. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniach (może to być tylko makaron ryżowy lub inny np spaghetti). Gotowy makaron odcedzić na sicie i przełożyć na patelnię. Dodać 3 łyżki sosu sojowego i sos teriyaki oraz biały sezam. Podgrzewać do odparowania płynu, aż makaron zmieni kolor (2 min.). Upieczoną dynię zmiksować na puree, doprawić solą, pieprzem i łyżką sosu sojowego. Ja wymieszałam tylko makaron ze słodkich ziemniaków z sosem i sezamem. Makaron podawać z aromatycznym sosem dyniowym, kleksem kwaśnej śmietany, boczkiem uprażonym na suchej patelni w ilości dowolnej. Posypać natką pietruszki i czarnym sezamem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)