poniedziałek, 29 listopada 2010

Orientalne mini gołąbki na wysepce ryżu

SKŁADNIKI:

  • 10-12 średnich, zblanszowanych liści kapusty pekińskiej
  • FARSZ:
  • 35 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 mała cebulka drobno pokrojona
  • 1 żółtko
  • 10 namoczonych grzybków mun Tao-Tao
  • 1 starta na długie cienkie paski marchewka
  • 2 łyżki startego selera
  • 4 łyżki sosu sojowego Tao-Tao
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek Tao-Tao
  • szczypta soli, szczypta pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 50 g makaronu jajecznego
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki dowolnego bulionu
  • sos sojowy do smaku
  • 10-12 pasków zblanszowanego pora
  • woreczek ryżu białego długoziarnistego
  • 6 łyżek ryżu czerwonego
  • Podawać z sosami Tao-Tao - sos do sajgonek, słodki chili i sambal oelek
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na farsz - mięso mielone, warzywa, przyprawy wymieszać dokładnie w misce - makaron jajeczny (nitki) pokruszyć w dłoniach i również dodać (nie gotować).
Zblanszowane liście kapusty osuszyć, położyć na desce, na każdy dać jedną łyżkę farszu mięsnego - 4 cm od góry liścia. Zawinąć w kopertkę - zagiąć brzegi najpierw wzdłuż a potem od góry liścia, tak, by zamknąć zgrabnie gołąbka. Zgrubiałą część odciąć jednym prostym cięciem :)
Gołąbki kłaść na rozgrzany na patelni olej, zwiniętym miejscem do dołu. Podsmażyć chwilę i obrócić na drugą stronę i też podsmażyć, po czym dolać bulion, doprawić sosem sojowym. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut, w trakcie obrócić 1-2 razy.
W tym czasie ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Ryż czerwony gotuje się dłużej więc można go wstawić wcześniej. Gotowe gołąbki związać paskami zblanszowanego pora.

Podawać z sosami Tao-Tao. Najlepiej smakowały z sosem do sajgonek. Sos sambal olek jest bardzo ostry więc dawkować ostrożnie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)