poniedziałek, 29 listopada 2010

Orientalne modre gołąbki na ryżu

SKŁADNIKI:

  • 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • kilka liści zewnętrznych czerwonej kapusty
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki pędów bambusa z zalewy
  • 20 dag pieczarek
  • olej lub masło do smażenia
  • przyprawa chińska 5 smaków
  • sól, pieprz
  • 15 suszonych grzybów mun Tao-Tao
  • 2 łyżki sosu sojowo grzybowego Tao-Tao
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Tao-Tao
  • sos sojowy jasny Tao-Tao
  • 1 cebula
  • bulion (ok. 1 litr)
  • nać selera i pietruszki.
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • Ugotowany ryż
  • Podawać z surówką z kapusty pekińskiej
 PRZYGOTOWANIE:
Kapustę ugotować w garnku z dodatkiem soli i octu - w całości - stopniowo ściągać liście gdy zmiękną. W tym czasie przygotować mięso i pieczarki. Pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na maśle z cebulką, doprawić sosem sojowo-grzybowym i ciemnym sosem sojowym oraz pieprzem. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie. Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków, połączyć z posiekanymi liśćmi selera i natką pietruszki (łącznie ok. 1 łyżki). Podsmażone pieczarki zmiksować blenderem, dodać do mięsa, namoczone grzyby mun drobno pokroić, także dodać. Odsączyć pędy bambusa i dodać do farszu, wymieszać wszystko. Liście kapusty faszerować mięsem, zawijać w kopertę jak gołąbki. Liście modrej kapusty są grubsze i dłużej się gotują, nie są tak "elastyczne i plastyczne" jak te z białej kapusty. Zalać bulionem (tak, by przykryć gołąbki), dusić, obracając w szerokim, płaskim garnku ok. 40 minut, obracając - na małym ogniu. Mąkę rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody, dodać śmietanę. W małym garnku / rondelku zagotować resztę bulionu na sos. Dodać wodę z mąką i śmietaną, koncentrat, wymieszać, jeśli jest za gęste dodać troszkę wody. Doprawić szczyptą soli, jasnym sosem sojowym, pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)