niedziela, 21 listopada 2010

Sałatka śledziowa z imbirem marynowanym i kaparami

SKŁADNIKI:
  • 3 podwójne filety śledziowe marynowane
  • 2 łyżki marynowanego imbiru ( większe płaty przekroić)
  • 1 łyżka małych kaparków
  • 1 cebulka czerwona
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • świeżo mielony pieprz (np. biały)
  • cytryna i skórka cytrynowa do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:

Śledzie przepłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na pół wzdłuż, a następnie pokroić na małe kawałki. Wymieszać w misce z pokrojoną na drobno czerwoną cebulką i kaparami. Wymieszać, doprawić lekko pieprzem.  Przełożyć na miseczkę lub półmisek, zalać olejem wymieszanym z sosem sojowym, schłodzić. Przed podaniem dekorować cytryną. Wersja pikantna - dla osób lubiących imbir :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)