wtorek, 30 listopada 2010

Zupa ogórkowa z cukinią

SKŁADNIKI:
  • 1 udko z kurczaka i kawałek filetu z piersi
  • 2 l wody
  • 3 kostki bulionowe drobiowe
  • 3 listki laurowe i kulki ziela ang.
  • 5 - 6 łyżek sosu sojowego jasnego Tao Tao
  • słoik ogórków kiszonych (domowych) wraz z zalewą (0,5 litrowy)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 ogórek zielony
  • 1 duży ziemniak
  • włoszczyzna (1 marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek białej części pora)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony 100 g (śmietankowy)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (albo 2-3 łyżki kremówki)
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • makaron wonton Tao-Tao
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka opłukać, włożyć do wody. Dodać listki, ziele, kostki bulionowe. Zagotować, zebrać szumowiny. Dodać grubo pokrojoną włoszczyznę i ząbki czosnku. Gotować ok. 20 minut. Dodać startego ogórka zielonego ze skórką, startą cukinie i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować ,aż ziemniaki będą prawie miękkie - ok. 10-15 minut. Dodać starte ogórki - ścierałam na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gotować dalej ok. 10 minut. Zupę zdjąć z ognia. Doprawić sosem sojowym. Odlać 1 szklankę bulionu do miski, serek topiony rozgnieść widelcem - dodać do miski z bulionem, mieszać do momentu uzyskania kremowego, jednolitego koloru (bez grudek). Dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszać. Całość dodać do zupy. Wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie jeszcze sosem sojowym. Podawać z makaronem wonton. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)