piątek, 3 grudnia 2010

Ciasto – piernik z kremem karpatkowym

SKŁADNIKI:
Ciasto piernikowe:
  • 1 jajo
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 60g konfitury wiśniowej (niskosłodzonej)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60 g masła oraz masło i bułka tarta do formy
  • 1/2 opakowania kremu Karpatka 5 minut Delecta + 200 ml mleka
  • gotowa polewa o smaku ciemnej czekolady Delecta
  • kolorowy lukier i posypki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. W dużej misce ubić całe jajo z cukrem, dodawać cały czas ubijając kolejno: mleko, kakao, przyprawę, mąkę i sodę, konfiturę, a na koniec przestudzone masło.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Okrągłą tortownicę średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą. Wylać masę do tortownicy. Piec ok. 50 – 60 minut.
Wystudzone ciasto wyciągnąć z formy, rozkroić długim, ostrym nożem. Ciasto wysmarować kremem karpatkowym (ubić proszek z mlekiem ok. 3 minut). Przykryć drugą częścią częścią piernika. Docisnąć, wyrównać brzegi, schłodzić.
Na wierzchu ciasta rozsmarować polewę czekoladową (wcześniej zanurzyć na chwilę opakowanie w ciepłej wodzie). Dekorować dowolnie tworząc z lukru i posypek motywy świąteczne :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)