środa, 15 grudnia 2010

Czarne spaghetti z łososiem i kaparami

SKŁADNIKI:
  • 250 g czarnego makaronu (makaron z ryżu czarnego)
  • 300 g łososia z puszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kaparów
  • 15 oliwek czarnych lub zielonych
  • natka pietruszki
  • czerwony pieprz świeżo mielony
  • pieprz cytrynowy
  • opcjonalnie - kwaśna śmietana lub parmezan, cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Trwa to ok. 6 - 8 minut. Przelać zimną wodą na sicie. W tym samym czasie na tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę, pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku, łososia bez zalewy, pokrojone w plasterki oliwki, kapary, wymieszać. Makaron rozdzielić na miseczki / talerze (wyszły 3 porcje). Dodać łososia z patelni. Posypać pieprzem cytrynowym, czerwonym, posiekaną natką pietruszki. Można dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany lub parmezan. Można skropić cytrynką. Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)