środa, 29 grudnia 2010

Lekka zupa kapuściana

SKŁADNIKI:
  • 0,8-1 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone cebulki
  • duży ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól morska
  • sos sojowy
  • przyprawa chili w proszku
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE:
Do dużego garnka włożyć kapustę, marchewkę (jedną pokroiłam, a drugą starłam), pokrojone łodygi selera, cebulę i czosnek. Dodać listki i ziele oraz łyżkę soli. Zalać wrzątkiem, tak by wody było jeszcze raz tyle co warzyw. Zagotować. Gotować ok. 30 minut. Dodać posiekane świeże zioła. Doprawić sosem sojowym, szczyptą chili i koncentratem. Jeśli zupa wydaje się mało słona można doprawić wg uznania i dodać trochę suszonych ziół. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)