niedziela, 12 grudnia 2010

Polędwiczka pieczona z pistacjami

SKŁADNIKI:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki pistacji
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz czerwony świeżo mielony
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól morska ziołowa (z młynka)
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę opłukać, osuszyć. Natrzeć czerwonym pieprzem. Cebulę i czosnek drobno pokroić, Ze wszystkich podanych składników (z wyjątkiem soli) przygotować w misce marynatę do mięsa, wymieszać dokładnie. Odstawić w misce pod przykryciem lub w zamykanym woreczku na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Polędwiczkę piec w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym - 20 minut pod folią aluminiową oraz 10 minut odkrytą do zarumienienia wierzchu (można jeszcze oprószyć słodką, mieloną papryką). Gotowe mięso pokroić na plastry, oprószyć solą ziołową z młynka.
Podawać z gotowanymi warzywami, np brokułem i surówką z kapusty. Ja podałam z surówką z pekinki z dodatkiem pomarańczy i jabłka. Taką wersję szczerze polecam :) 

1 komentarz:

  1. Zrobiłam ją kilka dni temu, jak byłam u rodziców :) Miałam wyjątkowo dużą polędwiczkę, więc nie dopiekła się w 30 minut, potrzebowała jeszcze 20. Troszkę przez to wyschła, ale mimo krótszego marynowania była bardzo smaczna :) Jestem bardzo ciekawa jak będą smakowały udka kurczaka w takiej marynacie. Koniecznie muszę spróbować :) Tymczasem moja polędwiczka jest tutaj http://redandpale.blox.pl/2012/02/Poledwiczka-pieczona-z-pistacjami.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)