piątek, 3 grudnia 2010

Pora na śledzia czyli śledzik z porem

SKŁADNIKI:

  • 3 podwójne śledzie marynowane (filet)
  • 1 czerwona cebula
  • biała część dużego pora (400g)
  • 1 zielone jabłko
  • 2 garści rodzynek (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie)
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • kiełki lucerny

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać majonez z jogurtem waniliowym. Śledzie opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż a potem na wąskie paseczki. Pora przekroić wzdłuż a następnie na cienkie prążki. Jabłko pokroić na drobne kawałki. Wszystko wymieszać w misce, dodać odciśnięte  rodzynki, sos, garść kiełków, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze cukrem. Schłodzić w lodówce pod przykryciem by smaki się "przegryzły". Przed podaniem dekorować kiełkami, można jeszcze posmarować wierzch majonezem. Podawać z dodatkiem pszennego chleba lub gorących ziemniaków gotowanych w mundurkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)