środa, 8 grudnia 2010

Ziemniaki zapiekane po chłopsku

SKŁADNIKI:
  • 700 g ziemniaków
  • 150 g boczku z komina
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2 małe marchewki
  • 2/3 puszki groszku konserwowego
  • sól prowansalska Kamis (w młynku)
  • czerwony pieprz świeżo mielony
  • listki tymianku
  • 100 g wędzonej mozzarelli
  • szczypior od dymki
  • masło
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i obrać. Pokroić dowolnie. Cebule pokroić na ósemki, obraną marchewkę i boczek na cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować miękkim masłem, umieścić w nim ziemniaki, marchew, cebulę. Boczek zarumienić na suchej patelni, dodać do ziemniaków. Całość posypać solą prowansalską. Zapiekać 35 minut w temp. 200 stopni, raz po raz mieszając. Na kolejne 15 minut zwiększyć temp. do 225 stopni i piec jeszcze 15 minut z dodatkiem odcedzonego z zalewy groszku, listkami tymianku. Gotową potrawę posypać startym serem, pieprzem, szczypiorem. Podawać od razu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)