wtorek, 4 stycznia 2011

Makaron na zimno z łososiem i oliwkami

SKŁADNIKI:
  • 200 g makaronu razowego kokardki małe
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 czubate łyżki parmezanu
  • 10 oliwek zielonych
  • 10 oliwek czarnych
  • 100 g łososia wędzonego
  • garść orzeszków piniowych
  • cytrynka do ozdoby

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać wodą, a następnie przełożyć do miski. Czosnek pokroić i zmiksować z posiekaną pietruszką i sokiem z cytryny, stopniowo dolewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem pietruszkowym, 2 łyżkami parmezanu i oliwkami. Rozdzielić na talerze, dodać pokrojone kawałki łososia, posypać jeszcze resztą parmezanu (oczywiście można więcej), orzeszkami, udekorować cytrynką. Łososia równie dobrze można wymieszać z wszystkimi składnikami od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)