poniedziałek, 3 stycznia 2011

Pomidorowo-cebulowa zupa krem

SKŁADNIKI:

  • 3 puszki pomidorów (całe, krojone)
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 3 listki laurowe i ziele angielskie
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
  • świeżo mielony pieprz
  • I wersja podania:
  • kwaśna śmietana
  • bagietka pszenna, lub bułka
  • masło
  • listki tymianku
  • starty ser, np. kozi
  • II wersja podania:
  • ugotowany drobny makaron, np. kokardki lub kolanka
  • posiekana świeża natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie zeszklić pokrojone cebule, około 25 minut. W tym czasie zetrzeć marchewkę do garnka i dodać listki oraz ziele. Do podsmażonej cebuli dodać mąkę, przemieszać i dodać do garnka. Zalać bulionem (może być z kostki wegetariańskiej), zagotować. Gotować na wolnym ogniu. Na patelni po smażeniu cebuli poddusić pomidory z pokrojonym czosnkiem - ok 15 minut. Dodać do zupy, gotować kilkanaście minut. Usunąć listki i ziele - zmiksować zupę na krem. Podawać z kleksem śmietany i grzankami z masłem oraz tymiankiem, posypać serem lub z makaronem i dużą ilością zieleniny.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)