środa, 5 stycznia 2011

Skrzydełka z syropem klonowym i dżemem

SKŁADNIKI:
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • sól morska prowansalska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 cebula
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 czubata łyżka kwaśnego dżemu z owoców egzotycznych, np. papaja - marakuja
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • ok. 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:

Skrzydełka opłukać, osuszyć, odciąć najcieńsze kawałki, natrzeć mięso solą i pieprzem. Cebulę pokroić na ósemki. W misce wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem papryki i natki). Przelać powstałą marynatę do zamykanego woreczka, dodać skrzydełka i cebulę. Zamknąć, wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niego skrzydełka z marynatą. Posypać obficie mielona papryką. Naczynie umieścić w rękawie do pieczenia. Piec godzinę. Usunąć rękaw, obrócić skrzydełka i posypać papryką. Podpiec 15 minut, obrócić i zarumienić 15 minut wierzch. Usunąć folię aluminiową. Podawać posypane natką z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękujemy za wizytę na blogu!
    Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)