poniedziałek, 7 marca 2011

Wiosenny szpinak z jajkiem, pomidorkami i sosem musztardowym

I znów słońce za oknem oraz trzy krążące po niebie... bociany z pobliskiego zoo :) Dały do myślenia, że wiosna tuż tuż i skłoniły mnie do zrobienia czegoś kolorowego i lekkiego.
Z równania: brak czasu + mały głód wyszła szybka sałatka z improwizowanym sosem musztardowym.

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  • 4 garści liści szpinaku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 8-10 dużych hiszpańskich oliwek
  • kilka cienkich plasterków małej cukinii
  • kolorowe pomidorki
  • orzechy pekan
  • grzanki
  • rzeżucha
 sos musztardowy:
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka soku z ananasa
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno cebuli
  • sól, pieprz 
  • kilka kropel soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Ilość składników dowolna. Nie chcę nikomu narzucać proporcji, jedynie pyszne połączenie :)
Warzywa opłukać, osuszyć, pokroić dowolnie. Umieścić na talerzach. Dodać jajka, grzanki i orzechy.
Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie. Podawać z sosem.

9 komentarzy:

  1. Och, zazieleniło się wreszcie na blogach :) Lubię wszelkie, wiosenne sałatki, szczególnie z cukinią ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna kolorystycznie sałatka. A smakowo pewnie doskonała!
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna :) U mnie też dziś wiosennie i sałatkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już widzę, ze to musi być pyszne! I nie tylko - sycące! Uwielbiam szpinak, sałatki i wiosnę. A to wszystko u Ciebie na talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna wiosenna sałatka! Mam wielką chęć na taką:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. smacznie, zdrowo i tak wiosennie kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak kolorowo!
    cudownie, wiosennie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)