środa, 25 maja 2011

Tarta ze szparagami, szynką i kozim serem na cieście francuskim

To, że z prostych składników można wykonać szybkie i efektowne danie, wiemy nie od dziś. Gdy siostra zadzwoniła, że będzie w domu za pół godz., a ja byłam zajęta i nie miałam głowy, by zrobić tego dnia obiad to wiedziałam, że muszę działać szybko. W lodówce całe szczęście była rolka ciasta francuskiego, opakowanie koziego sera i ostatnie plastry szynki. W misce czekał na wykorzystanie pęczek szparagów... kupiony póki sezon trwa :) Zestaw szparagi + pomidorki był ostatnio, przy okazji tej pysznej lasagne, więc pomysł na tartę na cieście francuskim przyszedł błyskawicznie, a składniki same się dopełniły z moją małą pomocą. Nie trzeba chyba mówić, że tarta była "na czas" i smakowała;)

SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie (rolka) ciasta francuskiego z lodówki
  • 10 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami
  • 4 plastry wędzonej szynki, np westfalska, szwarcwaldzka
  • 10 dag koziego sera, np chevrette
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu bałkańskiego
  • sól, pieprz świeżo mielone
  • płaska łyżeczka cukru (do gotowania szparagów)
  • listki świeżego tymianku 
  • odrobina oliwy

PRZYGOTOWANIE:
Szparagi włożyć, do garnka z  osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru, tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię. Gotować 5-7 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim rozwinąć ciasto francuskie. Brzegi ciasta zagiąć do środka na 1 cm i widelcem utworzyć wzorek. Brzegi posmarować oliwą. Jajka lekko rozmieszać ze śmietaną i rozsmarować na cieście. Następnie posypać grubo startym serem, obłożyć plastrami szynki i odcedzonymi z wody szparagami (wodę i odcięte końcówki można wykorzystać do zrobienia zupy;) Piec ok. 20-22 minut do zezłocenia się brzegów. Gotową posypać listkami tymianku, kroić nożem do pizzy:)



































Przepis bierze udział w durszlakowej akcji Czas na szparagi!

11 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie i wiosennnie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym się wprosiła, ale pewnie już nie ma? Szkoda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak malowana! Wspaniała i piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna tarta :) bardzo apetycznie wygląda

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  5. coś czuję, że byłabym nią zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przedostatnie zdjęcie po prostu boskie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała tarta - efektowna i na pewno bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  8. szybko i smacznie, a o to wlasnie czasami nam chodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż czuję ten zapach i smak, fantastyczne zdjęcia.
    Nie mogę na 'głodnego' przebywać u ciebie dłużej niż 15 minut, bo to skutkuje sięganiem do lodówki.
    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  10. wypróbowałam, efekt tu: http://kuchniaetc.blogspot.com/2011/06/tarta-ze-szparagami-idealnie.html
    wyszło przepysznie, dziękuję za ten cudny przepis!! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)