czwartek, 24 maja 2012

"Piadina" ze szparagami

Piadina - pszenny placek z dodatkiem smalcu i proszku do pieczenia. Jest bardziej chrupki niż tortilla, ale poza tym bardzo ją przypomina. W oryginalnej wersji jadłam ją niestety tylko raz, ale muszę przyznać, że to idealne danie na lunch lub szybką kolację z przyjaciółmi. Dzisiaj - prosto z włoskiej inspiracji (thank you Alessandra!;)) - wariacja na jej temat. Znajoma Włoszka, która od jakiegoś czasu przebywa w Toruniu, ostatnio robiła ją sobie na obiad, oczywiście korzystając z dostępnych łatwo placków tortilli. Ja też przyznaję, że poszłam na skróty i użyłam gotowych tortilli, ale za to wnętrze... oj wnętrze jest przepyszne. Tradycyjna rukola i mozzarella, a ponadto kozi ser, pyszna salami i szparagi - chwila na patelni i kolacja gotowa. Lampka wina i efekt gwarantowany... mały kulinarny raj :)

Ps.
Przepis na piadinę znalazłam m.in. u Angie. Jak macie trochę czasu i chęci możecie upiec własne placki ;)

SKŁADNIKI:
(2 porcje)

  • 2 piadiny (lub tortille - u mnie razowe)
  • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej lub salami
  • 50 g koziego sera - miękkiego lub twardego
  • kilka plasterków mozzarelli
  • dwie garście rukoli
  • po kilka cienkich, zielonych szparagów na porcję 


PRZYGOTOWANIE:
Szparagi opłukać, odłamać lub odciąć końcówki. Ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru - najlepiej związane, w pozycji pionowej, tak by główki wystawały ponad powierzchnię wody.
Rozgrzać patelnię, położyć placek, na połowie ułożyć po kilka plasterków mozzarelli i koziego sera, po kilka szparagów, szynkę lub salami (2-3 plasterki na jeden placek), położyć garść rukoli, złożyć na pół, lekko docisnąć i trzymać na patelni przez 2-3 minuty - aż ser się rozpuści. Można każdą połówkę przekroić jeszcze na pół.
Jeść rękoma. Delektować się ;)


7 komentarzy:

  1. Pochwała prostoty. Delicje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda.Na wieczorną ucztę na świeżym powietrzu nada się perfekcyjnie ;B

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna przekąska
    ps mega kuszące zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i taaakie pyszne! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie proste i oblednie pyszne! A piadiny moze nie upieke, bom leniwa, ale poszukam we wloskich delikatesach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachwycająca piadina!
    Wnętrze istotnie palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  7. pozytywnie i kolorowo zakręcona nic tylko oddać sie rozkoszy smakowania:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)