piątek, 19 lipca 2013

Piątkowa tortilla na szybko

Choć pora sprzyja raczej świeżym warzywom to całkiem niedawno firma Frosta dała nam do wypróbowania kilka rzeczy mrożonych ze swojej oferty. Zimą częściej posiłkujemy się mrożonymi warzywami z dobrych źródeł, które wydają nam się choć trochę lepsze niż te, które przebyły setki kilometrów ze szklarni. Teraz, żeby zrobić miejsce w zamrażarce na lody i owoce, zrobiłyśmy szybką kolację z dwoma produktami Frosty w roli głównej - zielonymi warzywami i rybą w sosie pomidorowym. Oto piątkowa tortilla na szybko :)



Zazwyczaj nie kupujemy gotowych dań, nie ufając marynatom i sosom pełnym konserwantów. Jest coś, co wyróżnia produkty Frosty na takim tle - mianowicie opis - czyli tabelka, didaskalia, podane wartości kaloryczne i zupełny brak konserwantów (w końcu mrożenie to jeden z najlepszych naturalnych sposobów "konserwowania":)). Dobra opcja dla zapracowanych!



Tortilla z filetem mintaja i zielonymi warzywami

SKŁADNIKI:
  • 2 placki tortilla (najlepiej razowe)
  • opakowanie zielonych warzyw Frosta
  • ryba z sosem pomidorowym (Filet di Gusto Frosta) lub filet z dorsza lub mintaja + kilka łyżek pomidorowego pesto*
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do wysmarowania naczyniu
  • sos czosnkowy (cztery łyżki jogurtu naturalnego, mały posiekany ząbek czosnku, szczypta soli, cukru i pieprzu, ewentualnie łyżka majonezu i trochę mielonej, słodkiej papryki)

PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa podsmażyć przez 6-8 minut na dwóch łyżkach oleju lub oliwy - powinny zostać al dente. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem (ewentualnie jakimiś ziołami).
2. Rybę upiec w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w zamkniętej folii przez ok. 20 min w temp. 230 stopni* lub po swojemu :) My piekłyśmy ok. 15 min. w temp. 200 stopni. Sos, który na mrożonej rybie wygląda trochę jak skorupka fajnie rozpłynął się i otoczył cały kawałek.
3. Przygotować sos czosnkowy - wymieszać wszystkie składniki i odłożyć do lodówki na czas pieczenia i smażenia.
4. Gdy ryba będzie już upieczona tortillę posmarować sosem, ułożyć warzywa i rybę i zawinąć, podwijając brzegi.
5. Opiekać ze wszystkich stron na patelni lub grillu elektrycznym do upragnionego stopnia zarumienienia.
6. Podawać od razu z resztą warzyw :)

*Jeśli chcecie możecie przygotować taką tortillę także ze zwykłym filetem z mintaja lub dorsza - trzeba je najpierw rozmrozić, następnie osuszyć i oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Posmarować grubą warstwą pomidorowego pesto (najlepiej z suszonych pomidorów - jest najbardziej intensywne). ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą i piec 15 min w temp. ok. 200 stopni.




6 komentarzy:

  1. A może bym sobie zaserwowała taką na kolację? :) ... Bo tak pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię ich warzywa bez przypraw - do tego rybka lub jakieś mięso i obiad gotowy bez wysiłku. Włożenie ich do placka to też dobry pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)