czwartek, 11 lipca 2013

Placuszki z cukinii z krewetkami i dipem koperkowym

To jeszcze nawet nie początek prawdziwego sezonu cukiniowego, a ja już miałam chrapkę na placki z cukinii. Wymarzyłam je sobie w otoczeniu krewetek i z kremowym, pysznym dipem ze śmietankowego serka z koperkiem. Samo wyobrażenie wystarczyło, by zacząć działać!


Podczas smażenia placków trzeba pamiętać o tym, że tłuszcz na patelni musi być dobrze rozgrzany - dzięki temu nie wchłoną one tyle oleju, a na wierzchu będą rumiane i lekko chrupiące. Co prawda smażenie placków i naleśników to zawsze była domena Kasi, ale ja też sobie nieźle z tym radzę ;) Zapraszam Was zatem na to pyszne, typowo letnie danie!




Placuszki z cukinii z krewetkami i dipem koperkowym

SKŁADNIKI:

  • 700 g cukinii (2 średnie, zielone lub żółte)
  • 1 duża biała cebula
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 jajka od szczęśliwej kury :)
  • 4-5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • krewetki tygrysie 250 g (zamarynowane tak jak tutaj)
  • 1 łyżeczka masła 82%
  • 4 łyżki kremowego serka naturalnego (3-krotnie mielony twarogowy, homogenizowany lub kanapkowy)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta cukru do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Krewetki (mrożone rozmrozić pod strumieniem zimnej wody na sitku) osuszyć, zamarynować (jak tu: klik) - na co najmniej 2 godz., a najlepiej na całą noc.
2. Serek połączyć z kopekiem i bardzo drobno posiekanym czosnkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Odstawić do schłodzenia.
3. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, umieścić na sicie, posolić i przemieszać. Pozostawić na 15 min., by puściła soki, a potem bardzo dobrze osączyć z nadmiaru soku.
4. Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę. Dodać do cukinii, doprawić do smaku solą i pieprzem (zamiast pieprzu może być inna pikantna mieszanka przypraw). Wbić jajka, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
5. Rozgrzać olej na patelni (gdy będzie bardzo gorący zmniejszyć nieco grzanie) i nakładać łyżką masę cukiniową, tworząc średniej wielości placuszki grubości ok. 1 cm. Smażyć z obu stron
6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Gotowe placuszki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dopiekać przez ok. 5 minut.
7. W tym czasie przygotować krewetki (z których można usunąć ogonki). Wrzucić je prosto z marynaty na bardzo rozgrzaną, suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką, smażyć po 2 min z każdej strony, na koniec dodać łyżeczkę masła, doprawić solą i pieprzem.
8. Podawać placki z krewetkami i dipem. Świetnie będzie też pasować jakiś paprykowy dodatek (u mnie paprykowe "leczo" ze słoiczka od mamy).



4 komentarze:

  1. Cudownie wyglądają :) jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię i krewetki, dlatego idealny przepis dla mnie :)
    wygląda mega apetycznie.
    pozdrawiam
    noteskulinarnyfiga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne zestawienie... Kremowo i delikatnie, a do tego te krewetki... Zgłodniałam! ;d

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)