środa, 23 października 2013

Krem z dyni z pulpecikami z bagietki i płatkami kabanosa

Ostatnio - w braku czasu jakiego nie doświadczyłyśmy już dawno - najlepszym ratunkiem okazywały się zupy. Większość udaje się przygotować błyskawicznie - po zagotowaniu wystarczy tylko odczekać pół godziny, zmiksować, doprawić, dodać grzanki lub coś "ekstra" i jeść :) Po jedzeniu można znów spokojnie pracować do późnych godzin.



Już jakiś czas temu zaczął się sezon na ukochaną dynię. Kasia co kilka dni robi zupę z mleczkiem kokosowym, ja postanowiłam klasyczną dyniową podkręcić dwoma dodatkami - pulpecikami z bagietki wyszperanymi w książce Rachel Khoo Mała paryska kuchnia i płatkami średnio wysuszonego kabanosa. Pyszności!



Krem z dyni z pulpecikami z bagietki i płatkami kabanosa

SKŁADNIKI:

  • 1 mała zielona dynia (po obraniu i usunięciu pestek 500 g czystego miąższu)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (lub łagodnej oliwy)
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • włoszczyzna (po kawałku marchewki, korzenia pietruszki i selera)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa truflowa do podania lub słodka śmietanka
  • listki tymianku lub natka pietruszki
klopsiki z bagietki wg Rachel Khoo
  • masło 82% do smażenia
  • 200 g czerstwej pszennej bagietki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebulka pokrojona w drobną kostkę, zeszklona na maśle

PRZYGOTOWANIE:

Zupa:
1. Dynię obrać, usunąć pestki. Pokroić miąższ w kostkę, wymieszać w misce z 1 łyżką oleju i 2 łyżeczkami przyprawy curry.
2. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, piec 20 minut w temp 180 stopni C.
3. Włoszczyznę pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa i przesmażyć chwilę.
4. Dodać pokrojoną cebulę, ziele i liść laurowy i ponownie przesmażyć.
5. Wrzucić upieczoną dynię, zalać 1,2 l wody, gotować 25 min od zagotowania.
6. Po ugotowaniu usunąć ziele i liść, doprawić zupę solą i zmiksować.
Pulpeciki:
1. Bagietkę pokroić w kostkę wraz ze skórką, umieścić w misce, zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut.
2. Następnie wbić jajko, dodać cebulkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
3. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie łyżką - masa może być klejąca, nie powinna być zbyt twarda.
4. Uformować 16-20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego, za każdym razem zwilżając dłonie wodą.
5. Smażyć na maśle na złocisty, rumiany kolor ze wszystkich stron.
6. Dopiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 5-7 minut.

Zupę podawać skropioną oliwą truflową (lub w wersji łagodnej śmietanką), cienkimi płatkami kabanosa i pulpecikami z bagietki.




4 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)