wtorek, 12 stycznia 2016

Proste, pomidorowe curry z ciecierzycą i kalafiorem

Śnieg za oknem? Ugotujcie curry! Syci, rozgrzewa, roztacza aromat trawy cytrynowej, kokosu i orientalnych przypraw. Curry w zimowej porze jest najlepsze - sprawia, że od razu w środku robi się cieplej, a na twarzach pojawiają się uśmiechy.




To curry jest też dobrą wymówką, żeby namoczyć większą ilość ciecierzycy i zrobić falafelki lub hummus... więc do dzieła ;)


Proste, pomidorowe curry z ciecierzycą i kalafiorem

SKŁADNIKI:
(3-4 porcje)
  • pół szklanki ciecierzycy (suchej, ewentualnie duża puszka konserwowej)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka oleju kokosowego lub oliwy
  • 1 papryka zielona lub czerwona 
  • pół kalafiora
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • ok. 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • łyżeczka przyprawy curry
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie - 150-200 ml mleczka kokosowego
    do podania:
  • ryż lub chlebki naan
  • szczypior
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej na noc (ok. 10 godzin). Po tym czasie odlać wodę, wlać do garnka czystą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości, pilnując, by się nie rozgotowała (ok. 30 minut).
2. W ok. 2-3 l. garnku z grubym dnem rozpuścić łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojone cebule i pokrojony czosnek, dodać kumin i curry, a po 2 minutach pokrojoną paprykę. Smażyć chwilę, mieszając, aż cebulka lekko się zeszkli.
3. Dodać podzielonego na drobne różyczki kalafiora i pokrojoną w plastry marchewkę, wymieszać i zalać wodą - tylko tyle, by przykryła warzywa. Gotować ok. 20 min, najlepiej pod przykryciem, aż kalafior zmięknie.
4. Po tym czasie wlać passatę i dodać pastę curry - w zależności od jej ostrości 1-3 łyżeczki (łagodnej pasty można dodać więcej - jednak własna skala ostrości będzie najlepszym wyznacznikiem :)), dodać sól i świeżo zmielony pieprz..
5. Gotować ok. 5 minut, po czym dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Zostawić na ogniu jeszcze ok. 3 minuty aż ciecierzyca się podgrzeje.
6. Zdjąć z ognia i ewentualnie jeszcze doprawić solą, pieprzem i curry. Można dodać ok. 3/4 szklanki mleka kokosowego, żeby złagodzić i zbalansować smaki.
Podawać z ryżem długoziarnistym lub brązowym, lub z chlebkami naan. Można także posypać porcje szczypiorem lub pietruszką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)