środa, 27 grudnia 2017

Carpaccio z wędzonego łososia i owoców

Kochamy świąteczną klasykę, ale powiedzmy sobie szczerze – w drugim dniu świąt na rybę po grecku patrzymy lekko z ukosa, a zupie rybnej myślimy – „ojej, znowu?” :) To znak, że pora na coś innego, zdecydowanie bardziej lekkiego... co tylko pozwoli na nowo nabrać apetytu na pozostałe, świąteczne smakołyki :)



Z takiej właśnie potrzeby powstało to danie – carpaccio z wędzonego łososia i owoców. Lekkie, orzeźwiające... i pobudzające apetyt ;) Polecamy nie tylko na święta!


Carpaccio z wędzonego łososia i owoców 

SKŁADNIKI:
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 pomarańcze
  • 1/4 ananasa
  • 3 łyżki ziaren granatu
  • pół małej czerwonej cebulki
  • gałązka koperku
dressing
  • 3 łyżki oleju ostropestowego Semco
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • pieprz i sól do smaku


PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać – najlepiej przy pomocy widelca.
  2. Pomarańczę okroić ze skórki i pokroić w plastry. Ananasa również pokroić w plasterki.
  3. Cebulkę pokroić w piórka, a z granata wyłupać ziarenka.
  4. Na półmisku naprzemiennie układać łososia, plastry pomarańczy i ananasa. Całość posypać granatem, piórkami cebuli, kawałkami koperku i pokropić dressingiem.




Przepis bierze udział w konkursie Semco dla blogerów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)