czwartek, 28 grudnia 2017

Pierogi z kaszą, porem i boczkiem

Kto kocha pierogi tak jak my palec pod budkę! W zasadzie najwierniejszym, pierogowym fanem w naszym domu jest nasz brat – dla niego nie ma ilości nie do zjedzenia... ale liczy się także pierogowa różnorodność :)



Co roku przed świętami robimy wielkie lepienie pierogów – w tym roku na stół trafiły tradycyjne pierogi z kapustą i leśnymi grzybami, a w zamrażarce czekają już pierogi ze szpinakiem i fetą. Trochę nam jednak było mało i przedwczoraj postanowiłyśmy zrobić pierogi z trochę innym, bardziej „swojskim” nadzieniem – z kaszą, porem i boczkiem. Wyszły pyszne – na tyle pyszne, żeby podzielić się z Wami przepisem :) Smacznego!



Pierogi z kaszą, porem i boczkiem

SKŁADNIKI
(ok. 40 pierogów – średnica wykroju 10 cm)

ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody (gorącej)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki soli
farsz:
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebulka
  • 1 duży por (biała część)
  • 100 g boczku
  • 100 g kremowego serka śmietankowego
  • sól, pieprz
  • majeranek
do podania:
  • kwaśna śmietana
  • cebulka podsmażona na maśle


PRZYGOTOWANIE:
  1. Ugotować kaszę wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić.
  2. Boczek pokroić w nieduże kawałki i wrzucić na patelnię, zacząć podgrzewać. W tym czasie posiekać cebulkę i pora.
  3. Gdy tłuszcz z boczku się wytopi dodać na patelnię masło i wsypać pokrojoną cebulką i pora. Podsmażyć chwilę, po czym podlać ok. 1/3 szklanki wody i przykryć. Dusić pod przykryciem, aż por stanie się miękki. Odkryć i odparować, jeśli na patelni jest jeszcze płyn.
  4. Na patelnię dorzucić ugotowaną kaszę i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem i  jeszcze raz wymieszać. Wystudzić, po czym zmielić farsz przy pomocy maszynki do mięsa (ewentualnie blendera). Do farszu dodać serek, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić – farsz powinien mieć dosyć intensywny smak :)
  5. Przygotować ciasto: mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dolać olej i gorącą, niemal wrzącą wodę, wymieszać łyżką. Gdy ciasto lekko wystygnie trzeba je dobrze wyrobić dłonią, podsypując mąką i przykryć ciepłą miską na ok. 15 minut.
  6. Rozwałkowywać na grubość ok. 1 mm, podsypując mąką, a następnie wykrawać duże okręgi i lepić pierogi.
  7. Gotować we wrzącej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką lub/i kwaśną śmietaną.



2 komentarze:

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)