niedziela, 24 grudnia 2017

Śledziowe choinki w dwóch wersjach

W tym roku miałyśmy niewiele czasu na kulinarne, świąteczne eksperymenty. Przez ten tydzień czas na wszystkie przedświąteczne działania był wyliczony niemal do minuty. Zdobienie pierników, pakowanie prezentów, pieczenie i gotowanie... wszystko zrobione, więc nadszedł moment na małe, śledziowe kombinacje :)


Oto śledzie na podpłomykach w dwóch wersjach - idealne nie tylko na świąteczny stół, ale także np. jako przekąska na Sylwestra ;) Z okazji świąt podpłomyki upiekłyśmy w kształcie choinek - prawda, że wyszły efektownie?

Życzymy wszystkim cudownych, ciepłych Świąt przy rodzinnym stole!


Śledziowe choinki w dwóch wersjach

SKŁADNIKI: 
ciasto:
  • szklanka mąki + do podsypywania
  • pół szklanki wody (gorącej)
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oleju rzepakowego Semco
na wierzch:
wersja 1:
  • 75 g puszystego twarożku śmietankowego
  • pół pęczka koperku
  • 2 płaty śledziowe typu matjas
  • czerwony pieprz
  • olej rzepakowy Semco
wersja 2:
  • 75 g kremowego serka
  • sól
  • 2 płaty śledziowe typu matjas
  • olej rydzowy Semco
  • 1/4 czerwonej papryki (świeża lub marynowana)
  • 1 ogórek kiszony
  • kilka gałązek koperku 

PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie zamoczyć na dwie godziny w zimnej wodzie.
2. Składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać łyżką, po czym wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 8 części.
3. Piekarnik rozgrzać do temp. 230 stopni (grzanie góra/dół)
4. Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkować (ok. 1 mm grubości), podsypując mąką. Z otrzymanego placka wykrawać kształt choinki (można przy pomocy foremki do ciasteczek
5. Gotowe choinki wkładać do piekarnika i piec ok. 3 minuty.
6. Śledzie do obu wersji pokroić w cienkie paski. Do wersji 1 zamarynować w 2 łyżkach oleju rzepakowego Semco. Do wersji 2 zamarynować w 2 łyżkach oleju rydzowego Semco.
7. Wersja 1: Serek wymieszać z połową koperku, doprawić solą, wyłożyć na upieczone podpłomyki. Posypać resztą koperku, ułożyć śledzie marynowane w oleju rzepakowym Semco i posypać czerwonym pieprzem.
8. Wersja 2: Serek przyprawić solą i rozsmarować na podpłomykach. Na serku ułożyć śledzie, posypać papryką, ogórkiem kiszonym i gałązkami koperku.




Przepis bierze udział w konkursie Semco dla blogerów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)